Кандидат від владної партії перемагає на виборах у Зімбабве, перших після усунення Мугабе

Виборча комісія Зімбабве вранці 3 серпня оголосила, що чинний президент Еммерсон Мнангагва переміг на перших виборах у країні з моменту усунення багаторічного лідера Роберта Мугабе, забезпечивши владній партії збереження контролю над урядом.

Опозиція заперечує результати виборів і обіцяє оскаржувати їх у судах, але Мнангагва закликав до єдності і «нового початку» для країни, яка провела десятки років під репресивним керівництвом Мугабе, підтримуваного військовими.

За даними виборчої комісії, колишній союзник Мугабе отримав 50,8% голосів виборців, а його головний опонент, кандидат від опозиції Нельсон Чаміса – 44,3%.

День виборів 30 липня у Зімбабве минув спокійно, але 1 серпня спалахнуло насильство. Прихильники опозиції протестували проти, за їхніми словами, сфальсифікованих результатів виборів. Поліція й армія розганяли протест, внаслідок чого шість людей загинули.

Західні спостерігачі за виборами висловили стурбованість «надмірним» застосуванням сили військовими столиці Зімбабве, Хараре. Їхні оцінки виборів мають вирішальне значення для скасування міжнародних санкцій у країні, економіка якої була зруйнована багато років тому.

Крім президентських, 30 липня в Зімбабве відбувалися також парламентські і місцеві вибори. Остаточні результати мають бути відомі 4 серпня.

94-річний Мугабе, який прийшов до влади у Зімбабве після оголошення незалежності в 1980 році, у 2017 році після 37 років правління був усунутий власною партією.

Країни Заходу неодноразово звинувачували Мугабе в порушеннях прав людини і репресіях проти політичних опонентів.