Число росіян, які добре ставляться до США, зросло удвічі – опитування

Число росіян, що добре ставляться до США, зросла більш ніж удвічі, випливає з опитування російського «Левада-центру».

На питання «Як ви в цілому ставитеся зараз до Сполучених Штатів Америки?», 39% респондентів обрали відповідь «В основному добре», хоча ще в травні, відповідаючи на аналогічне запитання, такий варіант відповіді вибирали 18% опитаних.

Водночас помітно знизилося число росіян, що відносяться до США «дуже погано»: у травні їх було 29%, зараз – 12%.

Соціологи пов’язують це з підсумками переговорів президентів Росії і США Володимира Путіна і Дональда Трампа, які відбулися в липні в Гельсінкі.

Помітно покращилося і ставлення росіян до Європейського союзу: сума відповідей «дуже добре» і «добре» у ставленні до ЄС зросла з 28% в травні 2018 року до 42% – у липні. І навпаки, частка негативних суджень ( «в основному погано» і «дуже погано») зменшилася з 55% до 38%.

За серйозне поліпшення відносин із країнами Заходу, розширення економічних, політичних і культурних зв’язків виступають 68% громадян Росії проти 58% в березні, в той час, як частка прихильників ізоляції і протистояння з Заходом скоротилася за цей же час з 30% до 21%.

Опитування «Левада-центру» було проведене з 19 по 25 липня в 136 населених пунктах 52 суб’єктів Російської Федерації. У ньому взяло участь 1600 людей.