США запровадили санкції проти двох турецьких міністрів через справу пастора Брансона

Міністерство фінансів США запровадило санкції проти міністра юстиції Туреччини Абдулхаміта Гюля та міністра внутрішніх справ цієї країни Сулеймана Сойлу.

В американському Міністерстві фінансів вважають, що обидва відіграли «ключову роль в організації, відповідальній за арешт і затримання» американського пастора Ендрю Брансона.

«Незаконне затримання пастора Брансона і його тривале судове переслідування з боку турецької влади є просто неприйнятним. Президент [Дональд] Трамп абсолютно ясно дав зрозуміти, що Сполучені Штати очікують, що Туреччина звільнить його негайно», – заявив міністр фінансів Стівен Мнучин.

В очолюваному ним відомстві заявили, що вся власність Гюля та Сойлу чи їхні інтереси у власності, які перебувають під юрисдикцією США, є заблокованими. Американським громадянам заборонено мати транзакції з цими турецькими міністрами.

26 липня Трамп заявив, що США готові запровадити «великі санкції» проти Туреччини через заарештованого американського пастора Ендрю Брансона, якого 25 липня перевели під домашній арешт.

У відповідь міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу заявив, що його країна «не толеруватиме погрози».

Пастор, який працював у Туреччині понад 20 років, був затриманий у 2016-му. Рік потому йому висунули звинувачення в тероризмі й шпигунстві. Турецька влада стверджує, що Брансон допомагав групам, які нібито стояли за організацією невдалого військового перевороту в Туреччині у липні 2016 року.

Він перебував за ґратами до 25 липня 2018-го, коли його перевели під домашній арешт. Державний секретар США Майк Помпео заявив, що цього недостатньо. На його думку, пастору мають дозволити покинути Туреччину.