Шахрай коломойський через приватбанк разом зі своїми посіпаками розікрав 19 млрд грн грошей Українців


Головне слідче управління (ГСУ) Міністерства внутрішніх справ (МВС) розслідує факт заволодіння чиновниками банку “Приват” коштами Національного банку України (НБУ), виділеними на рефінансування цього банку. Про це йдеться у відповіді міністра внутрішніх справ Арсена Авакова на депутатський запит нардепа Віктора Чумака.

Згідно відповіді глави МВС, кримінальне провадження (№42014000000001261) ініціювала Генпрокуратура 13 листопада 2014 за ознаками злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу.

“Підозра про вчинення вказаного злочину нікому не висувалася”, – сказано у відповіді Авакова народному депутату.

Також повідомляється, що інформація про наявність кримінального провадження підтверджується декількома визначеннями Печерського райсуду Києва.

Наголошується, що кілька місяців тому в цей суд звернувся слідчий ГСУ МВС Олександр Ющенко з клопотанням про вилучення в “ПриватБанку” оригіналів документів про отримання рефінансування від НБУ в 2014 році. У своєму обгрунтуванні слідчий послався на те, що ГСУ МВС здійснюється відповідне досудове розслідування.

Суд частково задовольнив клопотання – він дозволив слідчим ознайомитися з оригіналами і зробити з них завірені копії. У визначенні суду також зазначено, що під час досудового розслідування встановлено: посадові особи банку “Приват” в 2014 році заволоділи більш ніж 19 млрд грн, виділеними НБУ в рамках рефінансування.

Згідно з визначенням суду, “ПриватБанк” в 2014 році отримав кредити рефінансування від НБУ на суму 19,889 млрд грн. У свою чергу, банк в 2014 році, під заставу майнових прав на товар, видав кредити в розмірах 18-73 млн дол. Українським (більше 40) і зарубіжним (більше 50) компаніям.

Разом з тим, ці компанії уклали сумнівні угоди і перерахували зазначені кошти на рахунки нерезидентів Teamtrend limited, Trade point agro limited, Collyer limited, Rossyan investing corp, Zao ukrtransitservice ltd, Milbert ventures inc., здійснивши при цьому 100% передоплату з метою, нібито, одержання товарів.

“Поставка товарів досі не здійснена. Гроші не повернут”і, – зазначено у визначенні суду.

Нагадаємо, навесні 2015 р. Національний банк України видав ПАТ КБ “Приватбанк”, який належить групі “Приват” Ігоря Коломойського, черговий стабілізаційний кредит на суму 695 млн грн.

Правда України